Dişleri kahvaltıdan önce mi fırçalamak lazım yoksa sonra mı? Diş hekimlerinin uzun zamandır tartıştığı bir konu bu… Bazı diş hekimleri önce, bazıları sonra fırçalamanın daha iyi olduğunu söylüyor. İngiltere’de bir diş hekiminin dişlerin sabah kahvaltıdan sonra değil önce fırçalanması gerektiğini, sonra fırçalamanın dişlere zarar verdiğini söylemesi ile tartışma tekrar gündeme geldi. Peki, bu konuda kabul görmüş bir doğru var mı? Hangisi daha sağlıklı? Uzmanlarla konuştuk…
Diş sağlığı uzmanları, biri sabah diğeri yatmadan önce olmak üzere günde en az iki kez dişlerimizi fırçalamamız gerektiğini söylüyor. Ancak sabah rutini söz konusu olduğunda, “Kahvaltıdan önce mi yoksa sonra mı fırçalamalıyız?” sorusu kafaları karıştırıyor. Diş hekimleri yıllardır bu konuda fikir ayrılığı yaşıyor.
Uzmanlar Ne Diyor?
Son olarak İngiltere’den iki diş hekimi, Dr. Alan Clarke ve Dr. Sam Jethwa, bu tartışmanın fitilini ateşledi. Peki taraflar ne diyor?
İngiltere’de yapılan anketlerde insanların yüzde 40’a yakın bir kısmı dişlerini kahvaltı yaptıktan sonra fırçaladığını söylüyor.
İngiliz Kozmetik Diş Hekimliği Akademisi Başkan Yardımcısı Dr. Sam Jethwa ve Belfast’ta Paste Dental isimli diş kliniğinin başhekimi Dr. Alan Clarke, Daily Mail’e yaptıkları açıklamalarda kahvaltıdan önce diş fırçalamanın “olmazsa olmaz” olduğunu belirtti. Uzmanlar bu uygulamanın dişleri bakterilerden korumaktan ferah ve taze bir nefese kadar pek çok etkisi olduğunu, dişlerinizi kahvaltı yaptıktan sonra fırçalamanız gerektiği bilgisinin bir efsane olduğunu, sabah kalkar kalkmaz diş fırçalamanın gece boyunca ağızda biriken bakterilerle savaşmaya yardımcı olduğunu belirtti.
Diş plağına neden olan şeyin uyurken gece boyu ağzımızda biriken bakteriler olduğunu söyleyen Dr. Jethwa, dişlerde plak birikmesinin diş minelerine zarar verip çürüğe neden olacağını da belirterek plak oluşumunu önlemenin önemini vurguladı.
Dr. Jethwa, “Kahvaltıdan önce dişlerinizi fırçalamak yalnızca dişlerinizdeki plak birikimini gidermeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda tükürük üretiminizin de çalışmasını sağlar. Tükürük de ağzınızdaki bakterileri öldürmeye yardımcı olur” dedi.
ABD’nin Chapel Hill şehrinde bulunan North Carolina Üniversitesi’nde pediatrik diş hekimi ve mikrobiyolog olan Dr. Apoena Ribeiro ise New York Times’a yaptığı açıklamada, bu soruyu araştıran çok az çalışma olduğunu ve sonuçların karışık ve sınırlı olmasından dolayı net bir cevap bulunmadığını belirtti. Riberio, her seçeneğin artıları ve eksileri olduğunun unutulmaması gerektiğin de sözlerine ekledi.
Michigan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde diş hekimi ve dekan yardımcısı olarak görev yaoan Dr. Carlos Gonzalez-Cabezas, birçok insan için kahvaltının bakterilerin beslenmeyi sevdiği fermente edilebilir şekerli karbonhidratlar içerdiğini belirtti.
Dr. Ribeiro da sabah uyandığımızda, ağzımızdaki bakteri seviyelerinin zirvede olduğunu, bakterilerle dolu bir ağız ve şekerli karbonhidratlarla dolu bir kahvaltının, bakterilerin gelişmesi ve çoğalması için koşulları mükemmel hale getireceğini, böyle bir durumda dişlerinizdeki koruyucu mineyi aşındırabilen asitlerin dişleri çürüklere daha yatkın hale getirdiğini söyledi.
Bizim görüşlerine başvurduğumuz Diş Hekimi Şahin Durmuş da diş hekimleri arasında “Kahvaltıdan önce mi yoksa sonra mı?” noktasında bir görüş birliği olmadığını ve bu konuda yapılan birçok bilimsel araştırmada sonuçların çeşitlilik gösterdiğini belirtti ve ekledi:
“Bazı araştırmalar, dişlerin kahvaltıdan önce fırçalanmasının, ağızda bulunan asitlerin neden olduğu diş erozyonunu önlemeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Diğer araştırmalar ise diş fırçalamanın zamanının önemli olmadığını, önemli olanın dişlerin düzenli ve doğru bir şekilde fırçalanması olduğunu gösteriyor. Diğer taraftan sabah aç karna fırçalamak ağız sağlığı açısından birçok avantaj sağlar. Bu nedenle kişisel tercih ve diş hekiminin önerileri doğrultusunda hareket etmek en iyisi.”
Durmuş, sabahları ağızda biriken bakteriler ve plakların diş minesine yapışmış halde olduğunu ve sabah uyanır uyanmaz dişleri fırçalamanın ağız hijyenini sağlamaya ve bu plakları temizlemeye yardımcı olduğunu ve kötü nefesi önlediğini ve dişlerin erozyona uğramasının önüne geçtiğini vurguladı.
Sonuç:
Durmuş, diş temizliği pratiğinin kişiden kişiye farklılıklar gösterebildiğini, herkesin ağız sağlığının farklı olduğunu ve dolayısıyla herkesin diş temizliği ihtiyaçlarının farklı olabildiğini de belirtti ve ekledi: “Bazı insanlar diş eti hastalığı, çürük veya hassas dişler gibi özel durumlarla karşı karşıya kalabilir, bu nedenle diş temizliği rutinleri farklılık gösterebilir.”